Модификовани угљеви

Уобичајен

Настају механичком и хемијском трансформацијом природних угљева.Механичка трансформација подразумева компактност асортимана (формирање брикета од угљене прашине или уситњавање крупнијих комада угља).
Хемијска трансформација се најчешће одвија ткз.сувом дестилацијом.
Врсте модификованих угљева су:
ћумур
кокс
анимални угаљ
чађ

Ћумур:
Настаје сувом дестилацијом дрвета. Квалитет зависи од температуре на којој се врши дестилација и дужине трајања. Сагоревањем ослобађа веома мале количине пепела па се употребљава за специјалне металуршке сврхе.
Кокс:
Добија се сувом дестилацијом каменог угља. Поред кокса као производ ове дестилације добија се и гас за осветљење. Има велику калоријску моћ и употребљава се у металургији за добијање метала.
Анимални угаљ:
Постаје угљенисањем животињских остатака (костију, крви). Одликује се великом апсорпционом моћи па се користи за уклањање боје, мириса и обојених супстанци из воде, шећерног сока и сл. У медицини се користи против тровања (активни угаљ).
Чађ:
Добија се непотпуним сагоревањем многобројних органских једињења богатих угљеником (пламен сагоревања се упери на металне плоче које се хладе водом). Употребљава се као црна штампарска боја, за добијање туша и сл. Садржи 99,8 % угљеника.

Постави коментар